Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura, bir teklif faturasıdır. İlerleyen zamanda gönderilecek olan satış faturasının taslağı/örneği niteliğindedir.
Proforma fatura;
-İrsaliye yerine geçmez.
-Mal sevkiyatı yapılamaz.
-Karşılığında borç tahakkuk etmez.
Fatura formatında düzenlenmiş bir sözleşme metni olarak düşünülebilir.

Proforma Fatura Yasal Mıdır?

Proforma fatura, Türk Ticaret Kanununda ve Vergi Usul Kanununda tanımlana bir fatura türü değildir. Bu yüzden mâli yükümlülüğü bulunmuyor. Mâli yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, mahkeme bazı durumlarda proforma faturayı delil olarak kabul edebilmektedir.

Proforma Fatura Nasıl Temin Edilir? Proforma Faturanın Matbaada Basımı Mümkün Mü?

Maliye bakanlığınca belirlenmiş basım usullerine tabi olmayan proforma faturanın basımı için herhangi bir hukuki şart bulunmamaktadır. Bu sebeple faturayı notere onaylatmak veya fatura basmaya yetkili matbaalardan bastırılması gibi bir zorunluluk yoktur.
Şirketler, mevcuttaki verilen teklif tasarımını kullanabilirler.

Muhasebe Programı ile Proforma Fatura Nasıl Kesilir?

Aaro Muhasebe Programı kullanıyorsanız, Verilen Teklif bölümünde proforma fatura oluşturabilirsiniz. Diğer muhasebe programlarında da “verilen teklif” veya “proforma fatura” hareketi düzenlenebilir.

Elle(Manuel) Proforma Fatura Nasıl Kesilir?

Proforma faturaya ait tasarımınız var ise, el ile doldurabilirsiniz. Excel ile proforma fatura oluşturmanız da mümkündür.

Proforma Fatura’nın Amacı Nedir? Hangi Amaçlarla Kullanılır ?

Satıcı tarafın, müşterisine gönderdiği bir teklif metnidir. Genellikle yurtdışı satışlarda talep edilmektedir. Alıcının ön hazırlık yapabilmesi amacıyla kullanılır.

Proforma Fatura Kim Hazırlar?

Proforma faturayı, gerçekleşen alışverişte, satış faturasını hangi taraf kesecek ise, aynı taraf proforma faturayı hazırlayabilir.

Proforma Fatura Hangi Hallerde Düzenlenir?

Alıcının talebi üzerine satıcı tarafından düzenlenmelidir. Kısacası kullanım zorunluluğu yoktur, satıcı ile alıcının ticari teamüllerine göre alıcı tarafından talep edildiği satıcı düzenleyebilir.

Proforma Faturada Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Satışa konu olan malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, teslim ve ödeme şekil bilgileri yer almalıdır.

Akreditifli Satışlarda Proforma Fatura Zorunlu Mu?

İhracat, akreditifli yapılacak ise, proforma fatura düzenlenmek zorundadır.

Proforma Fatura, E-Fatura veya E-Arşiv Fatura Olarak Gönderilebilir Mi?

Proforma fatura 213 sayılı vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından ve bir teklif faturası olarak kabul edildiğinden dolayı e-fatura veya e-arşiv fatura düzenlenmesi mümkün değildir.

Proforma Faturanın İngilizcesi Nedir?

Proforma faturanın ingilizcesi “proforma invoice” ‘dir.

Proforma Fatura Oluşturun

Gerekli süre: 2 dakika

Aaro ile Proforma Fatura Oluşturmak İçin Aşağıdaki Adımları Takip Ediniz:

  1. Verilen Teklif Sayfası Açılır

    Arama bölümünden “Verilen Teklif” yazarak aratabilirsiniz. Veya ana ekrandan sırayla Satış Pazarlama Modülü–>Yeni Hareket Ekle–>Verilen Teklif düğmesine tıklayabilirsiniz.

  2. Başlık Bilgileri Doldurulur ve Kaydedilir

    Müşteri adı, BelgeNo ve Tarih ve Döviz Cinsi alanları doldurulur. İstenilirse, açıklama ve depo bilgileri doldurulabilir. Ardından Kaydet düğmesine basılır.

  3. Proforma Fatura Kalemleri Eklenir

    Kart adı, Miktar, Birim Fiyat ve Tutar bilgileri doldurulur. Kalemler eklendikçe ekranın sağ üst köşesinde yer alan Genel Toplamlar güncellenir. Kalemlere ait kdv oran değişikliği yapılacaksa, satırın en solunda bulunan mercek düğmesi kullanılarak kalem detayları açılmalıdır.

  4. Kaydet

    Tüm işlemler bittikten sonra Kaydet düğmesine basılır ve özet ekranı açılır.
    Fatura altı iskonto olarak tabir edilen, genel toplamlarda bir indirim yapılacaksa, genel toplamlar bölümnde ilgili tutar değiştirildikten sonra hemen yanında bulunan Güncelle füğmesine basılır.

  5. Proforma Fatura Özet Ekranı

    Proforma özet ekranında, fatura satırlarına ait detaylar, genel toplamlar, notlar ve belgeler yer alır.

  6. Hızlı Siparişleştir / İrsaliyeleştir / Faturalaştır

    Eğer proforma faturasını, irsaliyeye veya faturaya dönüştürmek istiyorsanız, Aaro Fatura Programı ile bunu yapmak çok kolay.
    Öncelikle ekranın sağ üst köşesinde yer alan işlemler sekmesi açılır ve Siparişleştir düğmesi tıklanır. Ardından Belge numarası girilerek Kaydet’e basılır. Böylece siparişimiz oluşmuş olur. Eğer bu siparişi, Satış İrsaliyesi veya Satış Faturasına dönüştürmek istiyorsanız, bir önceki işlemde olduğu gibi İşlemler menüsünden, irsaliyeleştir/Faturalaştır düğmesi tıklanır.