İade faturası, müşteri tarafından satın alınan bir ürünün, satıcıya iadesi halinde düzenlenen bir faturadır.
Müşteri, satın aldığı malların tamamını veya bir kısmını iade edebilir. İade faturası, iade edilen ürün ve miktarlar baz alınarak hazırlanır.
İade faturası, müşteri tarafından satın alınan bir ürünün, satıcıya iadesi halinde düzenlenen bir faturadır.
– Faturanın görünür bir yerinde “İade Faturasıdır” ibaresi yer almalıdır.
– İade edilen mal miktarı, satıcı tarafından müşteriye satılan mal miktarından fazla olmamalıdır.
– Satış faturasının kesildiği koçan ile kesilebilir.
– İade faturasındaki mal bedelinin satın alma yapılırken kesilen faturadaki mal fiyatıyla aynı olması gerekir. Yani ürün hangi fiyattan alındı ise aynı fiyattan iade edilir. Eğer faturanın tamamı değil de bir kısmı iade ediliyorsa satış faturasındaki birim fiyatına bakılır ve iade edilecek miktar ile çarpılarak iade faturası oluşturulur. İade işleminde kâr veya zarar söz konusu olamaz.
– Satış faturasındaki tüm şartlar iade faturasındakilerle aynı olmalıdır.
Evet. Sevk irsaliyesi, nakliye işlemlerinde zorunludur. Satış işleminde olduğu gibi iade sebebiyle yapılan sevkiyatlar için de sevk irsaliyesi kesilmelidir.
İade faturası için zaman sınırı bulunmamaktadır. Bu konu, bazen faturaya itiraz süresi olan 8 günlük süre ile karıştırılmaktadır. “Faturaya itiraz” ile “iade faturası” birbirinden farklı uygulamalardır.
İade faturasının açık ya da kapalı fatura olarak kesilmesi tamamen müşteri ile satıcı arasındaki ticari teamüllere bağlıdır. Bu sebeple faturanın altına veya üst kısmına basılır diye bir kural yoktur.
İade faturasının açık ya da kapalı fatura olarak kesilmesi tamamen müşteri ile satıcı arasındaki ticari teamüllere bağlıdır.
İade faturası müşteri tarafından , satıcıya yönelik olarak oluşturulur.
Bilgisayar ve yazıcı yardımıyla kesilen iade faturasından bir farkı bulunmamaktadır.
E-fatura’da iade faturası düzenleyebilmek için Temel Fatura senaryosu seçilmeli ve fatura tipi olarak İADE seçilmelidir. Ticari fatura senaryosunda iade tipi bulunmamaktadır.
E-arşiv’de iade faturası düzenleyebilmek için İADE seçilmelidir. Ticari fatura senaryosunda iade tipi bulunmamaktadır.
Temel fatura senaryosu ve İADE tipi seçilmelidir. Normal şartlarda , e-fatura’da tevkifat içeren kalem bulunuyorsa, tevkifat tipinde kesilir fakat iade işlemlerinde bu kural devre dışı kalmaktadır.
Temel fatura senaryosu ve İADE tipi seçilmelidir. Normal şartlarda , e-fatura’da istisna içeren kalem bulunuyorsa, istisna tipinde faturalandırılır fakat iade işlemlerinde bu kural devre dışı kalmaktadır.
Satın alınan ürünü iade etmek için alıştan iade faturası kesilmelidir. Sattığınız ürün için ,tarafınıza iade faturası gelmiş ise, satıştan iade faturası oluşturulmalıdır. Aaro muhasebe programı, stokta tanımlı muhasebe kodunu, hareketin türü ile eşleştirerek, yevmiye(genel muhasebe) kaydının hangi kodlara atılacağına otomatik karar verir.
Satış faturası muhasebe kaydı 600 nolu hesap koduna atılırken, satıştan iade faturası muhasebe kaydı, 610 nolu hesap koduna aktarılır.
Alış faturası muhasebe kaydı 153 nolu hesap koduna atılır ve aynı şekilde alıştan iade faturası muhasebe kaydı da 153 nolu hesap koduna aktarılır.
Aaro Fatura Programı

Aaro ile tüm fatura türlerinde fatura oluşturabilir, yazdırabilir ve muhasebe kayıtlarını takip edebilirsiniz. Detaylı bilgi için https://www.aaro.com.tr/fatura-programi-fatura-kes-yazdir adresini ziyaret edebilirsiniz.
Proforma Fatura
